Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.04

Kialakulóban parazita betegség utánozza a tünetek a visceral leishmaniasis az emberek

Egy új tanulmány megjelent ezen a héten az újonnan megjelenő fertőző betegségek azt sugallja, hogy egy protozoan parazita átvitele rovarok is okozhat leishmaniasis-szerű tüneteket az emberek. A parazita azonban nem reagál a normál leishmaniasis gyógyszerek kezelésére. A kutatást Sergipe és São Carlos Szövetségi egyetemein, a São Paulói Egyetemen, valamint az Oswaldo Cruz Alapítvány tudósai végezték, mind Brazíliában, a nemzeti allergia-és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) vizsgálóival együtt, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek részeként.

A Leishmaniasis a trópusok, szubtrópusok és Dél-Európa részein található parazitabetegség. Elhanyagolt trópusi betegségként van besorolva, és gyakran néhány homoklégy harapásával terjed. A leishmaniasis leggyakoribb formái a bőrfelület, a zsigerek, amelyek több belső szervet (általában lépet, májat és csontvelőt) érintenek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint minden évben 50 000 és 90 000 ember válik beteg zsigeri leishmaniasis (kala-azar), egyfajta betegség, amely megtámadja a belső szerveket, és végzetes több mint 95 százaléka esetben maradt kezeletlen. Az elmúlt néhány évtizedben a kutatók a leishmania-val és más protozoan parazitákkal társfertőzött betegek ritka eseteit írták le, amelyek általában rovarokat fertőznek meg, beleértve a Crithidiát is. A jelenlegi tanulmány a paraziták izolált egy brazil beteg megerősíti, hogy Crithidia paraziták is megfertőzheti az embereket.

A 63 éves beteg kezdetben a visceralis leishmaniasis tüneteit kereste, beleértve a fogyást, a lázat, az anaemiát, valamint a máj és a lép megnagyobbodását, parazita betegségek kezelésére az emberek Bactefort (1). Nyolc hónapos standard leishmaniasis kezelés után azonban a beteg tünetei nem javultak. A beteg széles körben elterjedt bőrelváltozásokat szenvedett, rosszul meghatározott élekkel (ellentétben a jól meghatározott élű kis léziókkal, amelyek néha megjelennek a visceralis leishmaniasis kezelése után), és végül meghaltak.

A betegség okának meghatározásához a kutatók a beteg csontvelő-és bőrelváltozásaiból származó parazitákat tenyésztették ki, szekvenálták genomjaikat, és felfedezték, hogy a paraziták nem voltak szoros kapcsolatban az ismert, betegséget okozó Leishmania parazitákkal. Ehelyett inkább a crithidia fasciculata, egy parazita, amely általában kolonizálja a szúnyogok. Annak igazolására, hogy ezek a Kritidia paraziták megfertőzhetik az emlősöket, a kutatók egereket tettek ki a betegtől izolált parazitáknak intravénásan és a bőrbe injekciózva, és megállapították, hogy mindkét típusú parazita megfertőzte a májat. A beteg bőréről begyűjtött paraziták bőrelváltozásokat is okoztak az egerekben.

A vizsgálat aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a brazil beteg esetleg nem elszigetelt eset. Ha a Crithidia fertőzések egy kialakulóban lévő fertőző betegség az emberek, lesz sürgős szükség, hogy dolgozzon ki új hatékony kezelések, a kutatók írni. Aggodalmát fejezték ki amiatt, hogy a betegség szúnyogokkal terjedhet, mert az Anopheles és a Culex szúnyogok befogadhatják a Crithidia parazitát. További kutatásra lesz szükség, hogy megtaláljuk a többi emberi esetet, megerősítsük a parazita terjedését és a gazdafajokat, és felfedezzük a lehetséges kezeléseket, a szerzők megjegyzik.

Forras:

1.bactefort eredeti

2.bactefort szedése

3.bactefort gyógyszertár

4.parazitak kezelese

5.bactefort házipatika

6.bactefort eredeti

7.bactefort használati utasítás

8.bactefort vélemények

9.bactefort csepp

10.bactefort összetétele

11.bactefort használata

12.bactefort adagolása

13.bactefort rendelés